Harmonie těla, emocí a myšlenek

Eliška Esthe Zdražilová

Nejbrokolicovatější brokolicová omáčka

Jedna z našich nejoblíbenějších a velmi rychlých omáček. Brokolice patří mezi superzdravou zeleninu díky tomu, že obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Je z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy.

Proč si ji dát k obědu? Chrání před infekčními onemocněními (vysoký obsah vitaminu C – více jak 100 mg ve 100 g), zlepšuje imunitní systém, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a celkově zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus bílkovin a sacharidů, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, odbourává nervozitu a poruchy spánku atd.

Nejbrokolicovatější brokolicová omáčka

Co budeme potřebovat:

  • růžičky z 1 brokolice
  • 1/2 hrnku loupané červené čočky (nemusí být)
  • 1 větší cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • olej, sůl, umeocet

Postup:

  1. Osmažíme cibulku na oleji se solí do sklovata. Na poslední minutu přidáme nakrájený česnek a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.
  2. Do hrnce nasypeme důkladně propranou čočku a zalijeme horkou vodou cca 1 cm nad čočku.
  3. Přidáme růžičky brokolice, které jsou jen částečně ponořené ve vodě a spíš se napařují než vaří.
  4. Omáčku vaříme cca 15-20 minut do měkka.
  5. Poté obsah hrnce rozmixujeme dohladka a podle potřeby přiléváme horkou vodu, abychom získali konzistenci omáčky.
  6. V této chvíli odebereme pro dítě do 2 let. Zbytek dochutíme umeoctem, čímž se omáčka dosolí a lehce okyselí.

VARIANTY:

Místo olivového oleje z prvního lisování za studena můžeme použít ghí nebo kokosový olej.

Čočku v omáčce můžeme nahradit třeba předem uvařenými fazolkami adzuki. Kdy omáčku pouze z brokolice rozmixujeme a následně do ní zamícháme 1 hrnek adzuki. Nebo k zeleninové omáčce podáváme nějaký luštěninový karbanátek či nákyp.

.

Brokolice je spíš letní zelenina (v zimě by měla převládat v našem jídelníčku kořenová zelenina), takže když si ji budete chtít dopřát i v zimě, kombinovala bych ji s něčím pečeným – luštěninový karbanátek, nákyp nebo rýží osmaženou na oleji, pečenou rýží atd.

Dobrou chuť

Esthe

Eliška Esthe Zdražilová
Je žena, která se zabydlela ve svém těle, a tak s láskou naplňuje jeho potřeby. Přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat samy sebe a radovat se ze života.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Napsala jsem pro vás ZDARMA e-booky: 7 kroků k přijetí a propuštění bolesti a 5 tipů jak lehce zastavit svou mysl.

Pokud chcete získat vládu nad svými emocemi, mohl by vás zajímat online kurz Královnou svých emocí.

Komentáře
  • Vládněte svým emocím
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Hledáte cestu z bolesti a chcete navrátit radost do vašeho života?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a obdržíte navigaci do své vlastní uzamčené 13. komnaty a také zpět.

  • Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.