Harmonie těla, emocí a myšlenek
Eliška Esthe Zdražilová
Jedna z našich nejoblíbenějších a velmi rychlých omáček. Brokolice patří mezi superzdravou zeleninu díky tomu, že obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Je z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy.
Proč si ji dát k obědu? Chrání před infekčními onemocněními (vysoký obsah vitaminu C – více jak 100 mg ve 100 g), zlepšuje imunitní systém, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a celkově zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus bílkovin a sacharidů, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, odbourává nervozitu a poruchy spánku atd.
VARIANTY:
Místo olivového oleje z prvního lisování za studena můžeme použít ghí nebo kokosový olej.
Čočku v omáčce můžeme nahradit třeba předem uvařenými fazolkami adzuki. Kdy omáčku pouze z brokolice rozmixujeme a následně do ní zamícháme 1 hrnek adzuki. Nebo k zeleninové omáčce podáváme nějaký luštěninový karbanátek či nákyp.
.
Brokolice je spíš letní zelenina (v zimě by měla převládat v našem jídelníčku kořenová zelenina), takže když si ji budete chtít dopřát i v zimě, kombinovala bych ji s něčím pečeným – luštěninový karbanátek, nákyp nebo rýží osmaženou na oleji, pečenou rýží atd.
Dobrou chuť
Esthe