Harmonie těla, emocí a myšlenek
Eliška Esthe Zdražilová
Klasika, která nesmí na Vánoce chybět. Nejvíc mi samozřejmě chutná to od babičky, protože je poctivé a dělané s láskou. Ale také se po něm krásně přibývá. Může být i provázeno výčitkami a po svátcích dokonce nemilou vzpomínkou v podobě kalhot, které po nezřízených hodech ne a ne dopnout. Jak zachovat chuť a zbavit se nechtěných následků? Zkusme to zdravěji.
MOUKA – cukroví lze upéct čistě z bílé mouky, ale bude stravitelnější, když použijete část (1/3-1/2) mouky celozrnné. Můžeme použít i bezlepkovou mouku – kukuřičnou, ovesnou atd. Jáhlová, rýžová či pohanková mi přijdou dost aromatické čili ovlivní chuť. Šla bych tak max do třetiny.
TUK – pro mě jsou nejlepší variantou ghí nebo máslo, lze použít také olivový olej z prvního lisování za studena nebo třeba dezodorizovaný kokosový olej BIO.
SIRUP – určitě se vyhněte těm chuťově výrazným. Neutrální a slušně sladící je rýžový sirup.
S láskou
Esthe