Když se řekne luštěniny, co vám napadne jako první? Nadýmání! Možná jste na tom stejně jako já před několika lety a znáte jen čočku s párkem a volským okem a hrachovou kaši s uzeným a kyselou okurkou. Po takovém obědě se mi pravidelně nafouklo břicho a bioplyn, který začal záhy unikat, by se dal snad i zpeněžit 🙂 . Nadýmání je hlavním důvodem, proč se luštěninám vyhýbáme.
Rozpleťme záhadu toho, proč nás luštěniny nadýmají a jak je připravit, aby se nám tento stav vyhnul.
.
Co všechno patří mezi luštěniny
fazole adzuki – zmiňuji je zvlášť, protože neobsahují puriny (nadýmavé látky) a jako všechny fazole významně posilují ledviny,
červená čočka loupaná – také zmiňuji zvlášť, protože neobsahuje puriny, není potřeba ji namáčet a celkově je super,
čočka – existuje mnoho druhů – hnědá, zelená, žlutá, červená neloupaná atd.,
hrách – více druhů – zelený, žlutý půlený (bez slupky, která obsahuje nejvíc purinů, je lépe stravitelný),
fazole – významně posilují ledviny, ale mají nejvíce purinových látek, opět existuje řada druhů – mungo, navy, pinto, červená, černá a bílá ledvina atd.,
sója – dobře stavitelná pouze jako tofu, tempeh, natto, připravuje se jinak než uvádím níže
Pozn.: Odkazuji se na Country Life, ale jistě najde i jinou značku, která vám bude vyhovovat.
Jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly
Vždy je namáčíme ve studené vodě nejlépe přes noc (popř. namočíme ráno a vaříme večer). Pouze červenou čočku nemusíme namáčet.
Namáčecí vodu slijeme a dáme novoustudenou vodu, ve které je pak vaříme. Tím podstatně snížíme obsah purinů.
Vaříme je v tlakovém hrnci, čímž zvýšíme jejich stravitelnost.
Především u fazolí je dobré, kvůli lepší stravitelnosti, když ještě jednou nebo dvakrát vyměníme vodu (fazole s novou vodou přivedeme k varu, scedíme a dáme opět vařit s další novou vodou) nebo čočku po uvedení do varu několikrát zkropíme studenou vodou.
Vaříme je vždy bez soli.
Vaříme je s kouskem mořské řasy – kombu, wakame (doplní minerály a zlepšuje stravitelnost) a bylinkami (saturejka, bazalka, majoránka, bobkový list, kmín, estragon).
Jedna porce odpovídá zhruba 2 až 3 lžícím luštěnin. Větší množství samotné luštěniny zatěžuje metabolismus a ledviny.
Pozn.: * červenou čočku vaříme v normálním hrnci; tak akorát – množství vody přesahuje luštěninu o cca 1,5 cm.
.
Luštěniny jsou kvalitnímzdrojem bílkovin. Aby vznikla kompletní bílkovina, tedy aby obsahovala všechny esenciální aminokyseliny, je třeba ji na talíři vždy kombinovat s obilovinou (např. rýže, jáhly, pohanka, bulgur, kuskus…) a tepelně upravenou zeleninou. Tato kombinace se označuje jako kompletní talíř.
Nenadýmavé luštěniny
Ne není to protimluv. Jak už víme, některé luštěniny jsou úplně bez purinů (nadýmavých látek), správnou přípravou podpoříme jejich stravitelnost a tím, že je bude jíst pouze v malém množství a v kombinaci s obilovinou se vyhneme nadýmání.
Nebojte se luštěnin a zařaďte je do svého jídelníčku častěji. Naše nadměrná konzumace masa ničí planetu už pěkně dlouho a už i vědci na to přišli ve své nejnovější studii :-D. Její závěr je, že budeme nuceni omezit maso o 75 – 90 % do 2050. S láskou k luštěninám na to budeme připraveni.
Je žena, která se zabydlela ve svém těle, a tak s láskou naplňuje jeho potřeby. Přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat samy sebe a radovat se ze života.
Vaše osobní údaje (jméno, emailová adresa) jsou u mě v bezpečí a já, Eliška Zdražilová, IČ: 05375525, je budu na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání e-booku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném emailu.
Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?
Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.
Vaše osobní údaje (jméno, emailová adresa) jsou u mě v bezpečí a já, Eliška Zdražilová, IČ: 05375525, je budu na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání e-booku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném emailu.