Harmonie těla, emocí a myšlenek

Eliška Esthe Zdražilová

Namakaný makovec

„Děti, svačinaaaa!“ Rychle oba přiběhnou a prudce s rachotem příborů otevřou šuple. Strkají se u toho. Kdo si první vytáhne svou lžičku? Mladší baletí na špičkách. Už je oba mají. Prásk. Šuple se zavírá. A oba usedají na své židličky a nedočkavě vyhlíží BUCHTU s lžičkami nažhavenými k akci.

A pak už to do nich jen padá. Nestačím přidávat. Mladší jí samozřejmě zas rukama. Než se rozkoukáme celý pekáč je v nás. Dáte si také?

Než se na to vrhneme, tak si řekneme něco málo o máku. Dnes je považován za superpotravinu. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků (60%) – hlavně kyselinu linolovou, stearovou a plamitovou; vitamin E. Je bohatý na železo 12 mg, hořčík 340 mg a především na VÁPNÍK (cca 1 400 mg na 100 gramů), což je mnohem více než má mléko či mléčné výrobky.

Mák je zdrojem síly a energie. Mezi jeho účinky patří – prevence osteoporózy, prevence karcinomu prsu a také prevence zubního kazu, brání stresu a uklidňuje, uvolňuje svalové křeče, přispívá ke klidnému spánku atd. Makový olej je vhodný na ekzémy, záněty a výrazně pomůže i s lupenkou, hydratuje a zjemňuje pokožku.

Namakaný makovec

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1/2 hrnku kukuřičné krupice
  • 4 hrnky horké vody
  • 2 obalené lžíce sladu (čili sladěnky)
  • 1/3 hrnku čerstvě umletého máku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky sušené citrónové kůry BIO (kůra z 1/2 BIO citrónu)
  • 1-2 lžíce kvalitního olivového oleje (nemusí být)
  • špetka soli

Postup:

  1. Nachytáme si všechny suroviny, dáme vařit 1 litr vody do rychlovarné konvice a zapneme troubu na 180°C.
  2. Do formy (20 x 30 cm) nasypeme kukuřičnou krupici, důkladně na sítku proprané jáhly, špetku soli, čerstvě umletý mák (ideálně propraný, opražený a umletý), skořici, citrónovou kůru a olej.
  3. V horké vodě rozpustíme slad, který nabíráme suchou a čistou lžicí, aby se ten ve sklenici nezkazil.
  4. Vodu se sladem nalijeme do formy. Poté, co nalijeme všechnu vodu do formy, obsah promícháme a dbáme na to, aby byl rovnoměrně rozprostřen po dně.
  5. Přeskočíme bod, kdy se vyděšeně podíváme na své dílo („Proboha!“), které nemáme ani odvahu strčit do troubu. Netřeba se obávat voda se opravdu vsákne 🙂
  6. Opatrně přemístíme formu do předehřáté trouby a pečeme dokud se voda nevstřebá a jáhly nebudou měkké čili 30-45 minut.

Výsledná buchtička se více blíží nákypu a tedy vhodné ji jíst lžičkou 🙂

Jestliže byste raději něco víc buchtového, oblečte svou oblíbenou buchtu do zdravějšího kabátku – více naleznete ZDE.

Esthe

Zdroj: http://superpotraviny.webnode.cz/seminka/mak-modry/
Eliška Esthe Zdražilová

Je žena, která se zabydlela ve svém těle, posvátném chrámu, s láskou naplňuje jeho potřeby a přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat sami sebe, otevřít se hlubokým prožitkům a radovat se ze života.

Je autorkou e-booku o tom, jak nastolit ticho v hlavě 5 tipů jak lehce zastavit svou mysl. Do hluboké temnoty svého vnitřního světa se vydáte v e-booku 7 kroků k přijetí a propuštění bolesti. Díky online kurzu Královnou svých emocí získáte laskavější vztah sami k sobě.

Více si o Elišce přečtěte tady.

Komentáře
  • Vládněte svým emocím
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Hledáte cestu z bolesti a chcete navrátit radost do vašeho života?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a obdržíte navigaci do své vlastní uzamčené 13. komnaty a také zpět.

  • Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.