Harmonie těla, emocí a myšlenek

Eliška Esthe Zdražilová

Dopřejte ozdravnou kůru vaší oblíbené buchtě

Babička se mě často ptá: „Co jim mám teda připravit?“ Myšleno vnuků na svačinu, když k nim přijedeme na návštěvu. Odpovídám:  „Tak jako vždycky.“ Ovšem moje odpověď jí nikdy neuspokojila. Proč asi? 🙂 . Rozhodla jsem tedy pro všechny, co tak trochu tápou, napsat jednoduchý návod na „ozdravení“ klasického receptu na buchtu.

Jak vidíte, tak jsem upekla dva perníky. Jeden je z klasických, řekněme nezdravých, surovin. A ten druhý je z kvalitních surovin. Hádejte který je který? 🙂

Proč je jeden z nich tak nízký? Protože jsem jako velký maximalista použila jen celozrnnou mouku, tak prostě tolik nevyskočil. Dále v textu doporučuji dát max. polovinu mouky celozrnné. Tím pádem by měla být jeho výška někde mezi oběma extrémy. Je to také důvod, proč se peče z bílé mouky plné lepku. Těsto z ní opravdu krásně nakyne.

Oba perníky jsem podrobili ochutnávce. Všichni zúčastnění se shodli, že oba chutnají dobře. Ten zdravý, protože je zdravý, tak prý chutná lépe 🙂 . Já jsem z klasického perníku cítila víc chemie. Zdravější verze mi chutnala víc. Měla plnější a koncentrovanější chuť – kvalitní perníkové koření a kakao.

 

Klasický recept na perník

Protože už tyto suroviny nemám doma, tak jsem si je musela půjčit od maminky.

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru (vždy dávám tak max. 3/4)
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • můžeme přidat: vanilkový cukr, kokos, rozinky, ořechy…

Všechny suroviny smícháme v míse, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme cca 25 minut na 180°C.

TIPY NA OZDRAVENÍ RECEPTU:

Není potřeba využít všechna doporučení i jeden malý krůček se počítá!

MOUKA

Omezení bílé pšeničné mouky všem jen prospěje. Při výrobě je připravena o většinu minerálů a vitamínů, zůstává jen lepek a škrob. Bohužel naše trávení si s ní v žaludku nedokáže poradit, a tak se nestrávený lepek dostane až do střeva, kde nemá vůbec co dělat. Zalepuje tam střevní klky a těžce poškozuje sliznice střeva.

Tím nejmenším, co můžete udělat, je nahradit v receptu část bílé moukou celozrnnou.

Doporučuji 1/4 až 1/2. Buď celozrnnou pšeničkou, celozrnnou špaldovou nebo celozrnnou žitnou (neplatí obecně, jen v perníku). Můžete také 1/4 bílé mouky nahradit moukou bezlepkovou – pohankovou, jáhelnou, rýžovou… nebo použít jemné ovesné vločky.

CUKR

Už jste určitě slyšeli, že cukr není zdravý a když ho budete jíst hodně, budete mít cukrovku. „Klasický“ bílý řepný cukr obsahuje prakticky pouze sacharózu (z 98 %), takže živinově nemá pro tělo významDůvodů, proč se mu raději obloukem vyhnout, je řada. Například způsobuje pokles citlivosti na inzulín (to je ta cukrovka), překyseluje organismus a tím z něj odčerpává cenné minerály (Ca, Mg), podporuje rozvoj kvasinkových infekcí, způsobuje hyperaktivitu a neschopnost soustředění u dětí…

Hnědý třtinový cukr je na tom trochu líp, protože obsahuje vedle sacharózy ještě minerální látky, čímž se stává pro tělo mnohem užitečnější než bílý řepný cukr. Ale stále se spíš hodí pouze na sváteční slazení.

Sladidla, která považuji za zdravější alternativu jsou med, javorový sirup, rýžový sirup a sladěnka. Ale jejich použitím bychom již zasáhly do konzistence těsta (suchou ingredineci bychom nahradili tekutou).

Nejjednodušším řešením je nahradit bílý cukr za hnědý třtinový, popř. xylitol (dost drahý).

 

MLÉKO

Mléko už není tou potravinou, co si ji pamatuji z dětství, kdy se prodávalo v sáčcích, bylo čerstvé, nahoře se vysrážela smetana a umělo i zkysnout. Dnes se zpracovává často vysokou pasterizací (UHT; 135°C), ta zničí úplně všechno to dobré i to špatné. Aby toho nebylo málo, tak se mléko ještě homogenizuje (vysokým tlakem se velké tukové globule rozbíjí na malé tukové kuličky). Stává se tak zcela nestravitelnou mrtvou hmotou, která se ani po měsících nezkazí! Mimo jiné také zahleňuje a překyseluje organismus.

V receptu můžete mléko nahradit vodou nebo rostlinnými „mléky“ – rýžové, mandlové, ovesné.

Pozn. POZOR některá jsou doslazovaná agávovým sirupem, ty nebrat!! Ani sójové mléko není vhodné pro děti.

OLEJ

Ať už použijete řepkový či slunečnicový, tak na tom budete stejně. Oba budou rafinované čili vysoce průmyslově upravované (popř. i GMO). Opět nám potravinářský průmysl předkládá mrtvou hmotu nikoli potravinu. V tomto si rafinované oleje podávají ruku s všemožnými rostlinnými tuky, jako je Hera či Stella. Nejlépe když se jim zcela vyhnete!

Místo „klasického“ oleje doporučuji použít olivový olej za studena lisovaný.

Peče se s ním krásně – do 180°C a je bez zápachu, aspoň ten kvalitní. Jestliže je v receptu uvedena Hera, tak bych ji nahradila máslem a ještě lépe přepuštěným máslem – ghí.

VEJCE

Místo vajec od slepic z klece či podestýlky použijte „šťastná“ vejce od slepic domácích či chovaných ekologicky.

PRÁŠEK DO PERNÍKU (obecně kypřící prášek)

Běžný prášek do perníku doporučuji nahradit kypřícím práškem do perníku BIO nebo kypřícím práškem v BIO kvalitě a perníkovým kořením. Je to voňavější volba a navíc se vyhnete E450 – difosforečnanům.

KAKAO

Ideálně v BIO kvalitě pro ještě čokoládovější chuť.

VANILKOVÝ CUKR

„Klasický“ vanilkový cukr s ethylvanilinem nahraďte BIO vanilkovým cukrem nebo vanilkovým práškem, které obsahují opravdovou vanilku nikoli chemickou náhražku.

KOKOS

Není nad to pochutnat si na BIO kokosu. Vůně a chuť jsou naprosto dokonalé.

ROZINKY

Obecně sušené ovoce bývá často sířeno (na obalu označeno: oxid siřičitý – E220 až E228). O zdravotní rizicích se více dozvíte ve videu. Kupujte tedy sušené ovoce nesířené a nepřislazované, nejlépe BIO. Opět je chuťově daleko lepší.

Zdravější varianta perníku

Na základě původního receptu na perník jsem připravila zdravější variantu a tady máte ingredience:

Všechny suroviny smícháme v míse (když je těsto moc husté, přilijeme ještě trochu rýžového nápoje či vody), nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme cca 25 minut na 180°C.

Poznámka: Zdravější perník na fotce je upečený z celozrnné žitné mouky (1 HR), celozrnné špaldové mouky (1/2 HR) a jemných ovesných vloček (1/2 HR). Jinak suroviny odpovídají.

Většina receptů snese hodně a výsledek bude skoro vždy poživatelný 🙂

Na úplný závěr bych chtěla zdůraznit, že jakákoli buchta, i z těch sebekvalitnějších surovin, by měla být pro malé děti pouze sváteční záležitost.

Dobrou chuť

Esthe

Eliška Esthe Zdražilová

Je žena, která se zabydlela ve svém těle, posvátném chrámu, s láskou naplňuje jeho potřeby a přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat sami sebe, otevřít se hlubokým prožitkům a radovat se ze života.

Je autorkou e-booku o tom, jak nastolit ticho v hlavě 5 tipů jak lehce zastavit svou mysl. Do hluboké temnoty svého vnitřního světa se vydáte v e-booku 7 kroků k přijetí a propuštění bolesti. Díky online kurzu Královnou svých emocí získáte laskavější vztah sami k sobě.

Více si o Elišce přečtěte tady.

Komentáře
  • Vládněte svým emocím
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Hledáte cestu z bolesti a chcete navrátit radost do vašeho života?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a obdržíte navigaci do své vlastní uzamčené 13. komnaty a také zpět.

  • Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.