Tradicí v naší rodině je na Štědrý den posnídat vánočku. Věřím, že to máte podobně. Už jsem byla vyzvána, že by měla proběhnout minimálně jedna testovací verze. Vše proběhlo v pořádku. Povedla se. Ale ty Vánoce jsou ještě tak daleko. Úúúáá. Ještě jednu testovací!!! Naléhání jsem nepodlehla, jen ať si počkají. Chachacha 🙂 Ač je vánočka obrovská, byli bychom schopni ji snad sníst na jeden zátah. Až tak výjimečný je to zážitek hodný minimálně jedné zkoušky.
Co budeme potřebovat:
200 g celozrnné hladké špaldové mouky
300 g polohrubé pšeničné mouky
100 g + 1 lžíce třtinového cukru
100 g rozpuštěného ghí (másla, tuku)
1 lžíce rozpuštěného sádla
1 kostka droždí
1 vejce + 1 žloutek (domácí)
250 ml rýžového nápoje
1/4 lžičky soli
nastrouhaný muškátový oříšek
citronová kůra z poloviny bio citronu (2 lžičky sušené kůry)
1/4 lžičky vanilkového prášku
50 g nesířených rozinek namočených v rumu
50 g vlašských ořechů
1 bílek na potření
plátky mandlí na ozdobu
Postup:
Do 3 lžic vlažného „mléka“ rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme, smícháme s cukrem, přidáme vejce, do nichž jsme vmíchali sůl. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a citrónovou kůru.
Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme těsto. Při zpracování těsta přidáváme vlažné „mléko“ postupně podle potřeby. Opravdu si dáme záležet a „naboucháváme“ ho cca 10 minut. Kdo nemá silného muže jako já, použije robot. Těsto by mělo být vláčné a nemělo by se chytat na stěny mísy.
Těsto lehce pomoučníme, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.
Do vykynutého těsta zapracujeme slité rozinky a hrubě nasekané ořechy.
Jak uplést vánočku najdete třeba na tomto videu ZDE… (vánočku rovnou skládám na plechu s pečícím papírem, abych ji pak nemusela složitě přenášet 🙂 )
Vánočku necháme ještě 20-30 minut přikrytou kynout na teplém místě. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.
Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme plátky mandlí.
Nejprve pečeme (5-10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších 25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.
Recept na vánočku mám od babičky. Samozřejmě proběhlo pár kosmetických úprav. Chuť zůstala stále luxusní.
Pár slov k ingrediencím:
Zkoušela jsem upéct vánočku jen z celozrnné mouky. Za mě je ale lepší tato kombinace celozrnné a bílé mouky.
Místo třtinového cukru lze použít třebaxylitol či kokosový cukr.
V původním receptu bylo máslo, které jsem nahradila ghí (přepuštěné máslo). Je možné použít olivový olej z prvního lisování za studena nebo třeba kokosový olej. Vyzkoušeno nemám, protože moje Vánoce jsou nekompromisně spojené s vůní másla. Rozhodně ale nedoporučuji tuk typu Hera, Stella a jiné.
Mléko z babiččina receptu jsem vyměnila za rýžový nápoj. Určitě by šla použít i voda a nic by se nestalo.
Vlašské ořechy jsem tentokrát přes noc namočila.
Ať i ty vaše Vánoce mají dobrý start v podobě snídaně s vánočkou.
Je žena, která se zabydlela ve svém těle, a tak s láskou naplňuje jeho potřeby. Přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat samy sebe a radovat se ze života.
Vaše osobní údaje (jméno, emailová adresa) jsou u mě v bezpečí a já, Eliška Zdražilová, IČ: 05375525, je budu na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání e-booku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném emailu.
Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?
Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.
Vaše osobní údaje (jméno, emailová adresa) jsou u mě v bezpečí a já, Eliška Zdražilová, IČ: 05375525, je budu na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání e-booku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném emailu.