Harmonie těla, emocí a myšlenek
Eliška Esthe Zdražilová
Vůně perníčků je pro mě vůní Vánoc. Peču je vždy na začátku prosince v obrovském množství, protože jsou naprosto luxusní a hlavně jsou hned měkké. Celý advent je ujídáme, i když je bedlivě hlídám jak před manželem tak před sebou. Ale zakázané perníčky chutnají dvojnásob.
Co budeme potřebovat:
Postup:
.
Tento recept vznikl úpravou tradičního receptu na perníčky. Můj bratr, který je požitkářský býk, nezaznamenal žádnou změnu, chutnají stále skvěle. Není třeba obávat se, že někdo pozná posun ke zdravější variantě 🙂
V původním receptu je uvedeno 500 g cukru. Při 400 g mi přišli stále ještě hodně sladké, a tak jsem ještě víc ubrala. Místo třtinového cukru, který má vysoký glykemický index, můžete použít xylitol (400 g) nebo kokosový cukr (500 g, méně sladí). Jejich glykemický index je mnohem nižší, ale jejich nevýhodou je vysoká cena. Já raději ke konzumaci perníčků přizvu svého „Míru“ a místo hrstí si dám jen 1 kousek. Tak nepoškodím ani svou slinivku ani svou peněženku 🙂
Měkkost perníčků je zajištěna velkým počtem použitých domácích vajec.
Koření samozřejmě můžete použít podle svých zvyklostí a případně přidat i kakao pro tmavší barvu.
S láskou Esthe