Harmonie těla, emocí a myšlenek

Eliška Esthe Zdražilová

10 tipů jak uvařit rýži, kterou si zamilujete

Říkáte si: „Rýže? To je NUDA.“ Jestliže jste odchovaní školní jídelnou a českými restauracemi, kde je rýže většinou bílá hromada čehosi, tak věřím, že to nuda je. Ani se vám nedivím, že zrovna nepatří mezi vaše oblíbené přílohy. Tak to pojďme změnit! Zaručuji vám, že po přečtení tohoto článku na ni změníte názor.
Pojďme se dohodnout, že rýži v sáčku už si NIKDY neuvaříte. Opravdu chcete jíst rýži s příchutí plastu? Já teda ne. Navíc plasty jsou stabilní do 60 °C. Také to znamená, že už nikdy nebudete pít vodu z petky, která se vyhřívala v létě v autě, kde je víc než 75 °C (máme v něm teploměr a rafička je daleko za touto hodnotou) a také už nikdy si nebudete ohřívat jídlo v mikrovlnce v plastu. Vaše tělo vás za to bude milovat!
 

10 tipů, jak uvařit rýži jinak a lépe:

  1. vyzkoušejte druh rýže, který jste ještě neochutnali

    Víte, že existuje až 1200 druhů rýže? Nejznámější a nejčastěji používaná v našich luzích a hájích je rýže bílá dlouhozrnná, v závěsu za ní je rýže dlouhozrnná parboiled. Pak tu máme mnoho dalších jako dlouhozrnná rýže natural, rýže kulatozrnná bílá, kulatozrnná natural, sladká, basmati natural, basmati bílá, jasmínová, červená, černá, divoká, calasparra, arborio a mnoho dalších.

    Než všechny druhy rýže vyzkoušíte, uteče spousta vody, věřím, že nikoli z vašeho hrnce 🙂 .

    Untitled design (3)

    Červená rýže, brokolicová omáčka, nákyp z fazolek adzuki, pickles ze zelí a červené řepy, polníček

    Zásadní rozdíly:

    • rýže bílá – zbavená obalů, vaří se 15-25 minut
    • rýže natural – má obaly a obsahuje tedy více pro tělo prospěšných látek, vaří se déle – 40-60 minut
    • rýže parboiled se zpracovává pomocí speciální technologie, kdy přechází před loupáním zrna část vitaminů a minerálních látek pod tlakem do jádra obilky. Parboiled rýže je za syrova nažloutlá, po uvaření zbělá a nelepí se
    • rýže s dlouhými zrny – jako basmati či jasmínová rýže, je více sypká, kompaktní, z energetického hlediska se více hodí v létě
    • rýže s kulatými zrny – jako arborio, je lepivá, více se rozvaří (rizoto), více se hodí v zimě
  2. rýži vařte s mořskou řasou

    Protože je rýže kyselinotvorná, je dobré ji vařit s kouskem mořské řasy (velikosti poštovní známky), která je silně zásodotvorná (ph 8,5), hlavně pak pro malé děti.

    Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů; tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, C, skup. B i B12). Jsou ceněny zejména pro obsah minerálních látek a stopových prvků jako je vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík….

    Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Některé druhy (HIJIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku.

    Druhy mořských řas:

    • NORI – jedna z nejrozšířenějších mořských řas. Vyniká svou výbornou chutí. Nori mj. obsahuje olej EPA (účinný při prevenci arteriosklerózy) a taurin (aminokyselinu, která pomáhá snižovat krevní tlak).
    • KOMBU – jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali při poruchách štítné žlázy. Používá se při vaření luštěnin, které jsou díky ní lépe stravitelné a rychleji se uvaří.
    • WAKAME – je velmi blízká řase kombu. Stejně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů, mnohdy dokáže pomoci, aby prošedivělé vlasy ztmavly. Wakame rozdrtíme a použijeme k dochucení pokrmů (do polévek, salátů, vaříme s luštěninami).
    • HIJIKI – v Japonsku vždycky používána pro podpoření krásy, lesku a plnosti vlasů. Obsahuje 14x více vápníku než kravské mléko. Je vynikajícím zdrojem železa, vitamínu A, niacinu a bílkovin.
    • ARAME – obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny. Cení se pro příznivý účinek na vysoký krevní tlak. V tradiční japonské medicíně se používala při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů.
    • AGAR – obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky. Velmi účinně snižuje cholesterol. Když prochází zažívacím traktem, sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti. Používá se jako čistá želatina do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů.
    • DULSE – významný zdroj železa.
  3. rýži uvařte se semínky

    Přidáním semínek do rýže získá výsledný pokrm jiný a daleko zajímavější rozměr. Zároveň doplníme rýži o další velmi důležité látky, jako jsou nenasycené mastné kyseliny a minerály.
    Semínka vždy důkladně propereme ve studené vodě a umístíme je na dno hrnce, přidáme také důkladně propranou rýži a zalijeme dvojnásobným množství vody (poměr suché části rýže+semínka : 2x vody).
    Použijeme 1-2 PL sezamových, slunečnicových, dýňových či lněných semínek, loupaných mandlí, strouhaného kokosu atd.

    Semínka jsou fajnově „šťavnatá“ a přitom krásně křupnou. To prostě miluju!

  4. rýži uvařte s další obilovinou

    Rýži lze kombinovat s nepřeberným množstvím dalších obilovin – rýže s jáhly, rýže s pohankou, rýže s kukuřičnou krupicí, rýže s quinolou, rýže s bezpluchým ovsem, rýže s ječnými kroupami, rýže se špaldou, rýže s bulgurem atd.

    Rýže s jáhly:

    Rýži (1 HR) a jáhly (1 HR) propereme zvlášť. Rýži dáme do hrnce, zalijeme 4 HR vody a přivedeme k varu. Oprané jáhly nasypeme na vařící se rýži a osolíme, zakryjeme pokličkou, ztlumíme var a pomalu vaříme, až se voda vstřebá a obilí je měkké. Po uvaření promícháme.

    Vyzkoušejte a žasněte nad tím, že vám dokázali takovou dobrotu tajit celý život.

  5. rýži uvařte s luštěninou

    Rýži a luštěniny můžeme připravovat spolu v jednom hrnci. Můžeme kombinovat a vařit prakticky každou luštěninu spolu s rýží. Vždy platí zásada, že dolů na dno hrnce dáme luštěninu a na ni navrstvíme rýži, pak zalijeme vodou. Solíme před dovařením. Lze kombinovat například rýže s cizrnou, rýže s fazolemi adzuki, rýže s červenou čočkou.

    Rýže s červenou čočkou:

    Na sucho orestujeme strouhaný kokos (1-2 PL) na dně hrnce, na něj přidáme důkladně propranou červenou čočku (1 HR), kterou nemusíme namáčet, a mořskou řasu. Zalijeme vodou (3 HR), přidáme důkladně propranou rýži (1 HR), osolíme, přivedeme k varu a na malém ohni vaříme do měkka.

    Rýže s červenou čočkou a kokosem, červené zelí a kedlubna na sladkokyselo, konopné semínko, rukola, okurka, č. paprika, petrželka

    Značka delux.

  6. rýži uvařte společně se zeleninou

    Rýži lze vařit s jakoukoli zeleninou, vždy vzniknou chutná a zdravá jídla. Experimentování zdar.

    Rýže s pórkem a cibulí:

    Polovinu pórku nakrájíme na kolečka nebo na větší segmenty, cibuli (1 větší) na jemné půlměsíčky. Rozehřejeme olej na pánvi, přidáme cibuli a sůl, orestujeme, pak dáme pórek a opět lehce orestujeme. Vše zasypeme vrstvou oprané rýže (1 HR), zalijeme horkou vodou (2,5 HR). Přivedeme do varu, stáhneme plamen a vaříme do měkka.
  7. rýži uvařte v tlakovém hrnci

    Hrnek kulatozrnné rýže natural propereme, dáme do tlakového hrnce spolu s mořskou řasou, zalijeme 2,5 hrnky vody, osolíme a uzavřeme tlakový hrnec. Přivedeme do varu, ztlumíme oheň a na velmi malém ohni vaříme 30 až 40 minut. Tato úprava je velmi vhodná pro zimu, dodává zahřívající energii. Při rekonvalescenci a posílení organismu je to velmi vhodný způsob úpravy.

    Po této rýži mám boule za ušima.

  8. rýži uvařte s větším množstvím vody

    Můžeme dát větším množství vody 3 nebo 4 násobek. Tím se prodlouží doba varu (u natural z 1 hodiny obvykle na 2). Vaříme pomalu, až se voda vstřebá a rýže je měkká. Vznikne nám kašovitá konzistence.

  9. udělejte z rýže knedlíky, placky, sushi…

    DSCN4347a

    Placky z rýže s rozmixovanou mrkví a cibulí vařenou na oleji a s malých množstvím vody

    Knedlíky snadno a rychle

    Tempeh na medu, knedlíky z rýže a jáhel, sladkokyselé zelí, pickles z mrkve, osmažená cibulka, pertželka

  10. uvařte rýži na sladko 

Pohádka mládí

Pohádka mládí – „krupicová“ kaše

Proč jíst rýži?

  • Je lehce stravitelná, nenadýmá, a je tedy vhodná i pro děti, seniory a lidi, kteří mají problémy se žaludkem či žlučníkem.
  • Neobsahuje lepek a cholesterol.
  • Díky slizotvorným substancím působí příznivě při léčbě zažívacích potíží a střevních onemocnění. „Rýžový sliz“ mírní průjem.
  • Konzumace rýže snižuje krevní tlak.
  • Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.
  • Rýže je energeticky nejvyváženější obilovinou, proto ji používáme celý rok.

Miluju rýži a baví mě, že si ji mohou uvařit na tisíc způsobů Úžasný

S láskou
Esthe
zdroj: Radost ze zdravých dětí od V. Strnadelové a J. Zerzána, zde a zde
Eliška Esthe Zdražilová
Je žena, která se zabydlela ve svém těle, a tak s láskou naplňuje jeho potřeby. Přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat samy sebe a radovat se ze života.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Napsala jsem pro vás ZDARMA e-booky: 7 kroků k přijetí a propuštění bolesti a 5 tipů jak lehce zastavit svou mysl.

Pokud chcete získat vládu nad svými emocemi, mohl by vás zajímat online kurz Královnou svých emocí.

Komentáře
  • Vládněte svým emocím
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Hledáte cestu z bolesti a chcete navrátit radost do vašeho života?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a obdržíte navigaci do své vlastní uzamčené 13. komnaty a také zpět.

  • Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.