Léto je v plném proudu. Čas prázdnin, dovolených a samozřejmě výletů. Venku hodně tráví, a tak se každá „energie sbalená na cesty“ hodí. Domácí tyčinky jsou zdravější než ty kupované, které jsou většinou slazené nějakým sirupem – jednoduchý cukr. Tyto jsou slepeny ječným sladem obsahujícím především komplexní sacharidy, takže se energie uvolňuje postupně, na rozdíl od jednoduchých cukrů. Nezpůsobuje tedy kolísání hladiny krevního cukru. Navíc si jejich složení můžete upravit podle sebe.
Co budeme potřebovat:
100 g ovesných vloček
50 g jáhlových pukanců
50g extrudovaného amarantu
50 g strouhaného kokosu BIO
100 g slunečnicových semínek
50 g vlašských ořechů
50 g mandlových plátků
130 g rozinek
2-3 lžíce kokosového oleje
200 g sladěnky (ječný slad)
špetka soli
1 lžička skořice
Postup
Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvi, dokud nezačnou vonět a lehce neztmavnou. Dáme je stranou.
Do další nádoby si odvážíme jáhlové pukance, amarant, rozinky a mandlové plátky.
Slunečnicová semínka a vlašské ořechy (podrcené) opláchneme v sítku pod studenou vodou, necháme okapat a pak na sucho opražíme na pánvi do voňava. Před koncem přisypeme kokos a necháme ho zavonět.
Vše si nachystáme ke sporáku i skořici, protože poté už to bude ráz na ráz :-). Nezapomeneme si nachystat ještě plech, na který dáme pečící papír. Ještě jeden pečící papír dáme nahoru. Kdo má, nachystá si druhý stejně velký plech. Kdo nemá, ten na umačkání použije prkénko nebo váleček.
Nyní si vezmeme velký hrnec, aby se vám v něm vše dobře míchalo. Na mírném ohni zahřejeme kokosový olej, přidáme odměřené množství sladěnky, špetku soli a za stálého míchání necháme zpěnit. Vypneme sporák.
Do sladu nasypeme nejdříve opražená semínka a ořechy. Zamícháme. Poté přisypeme směs, která se nepražila. Zamícháme. Nakonec přidáme i ovesné vločky a skořici. Mícháme a mícháme až se vše obalí lepivým sladem.
Řádně promíchanou směs vyklopíme na plech s pečícím papírem a rozprostřeme. Zakryjeme druhým pečícím papírem, druhým plechem a stoupneme si na to. Vahou vašeho těla se to pěkně přimáčkne.
Když nemáte druhý stejně velký plech, tak použijte na umačkání malé prkénko a váleček. Je potřeba použít dost síly, aby se hmota řádně umačkala.
Necháme alespoň hodinu uležet a krájíme zubatým chlebovým nožem na libovolné tvary.
VARIANTY:
Je nezbytné zachovat pouze poměr sladěnky a sypkých surovin, čili 200 g : cca 600 g. Z toho by mělo být 200 g až 250 g vloček či pufovaných zrn, samotných (např. jen vločky nebo jen burizóny) nebo v jakémkoli poměru (1/2 vloček a 1/2 jáhlových pukanců). Zbytek mohou být různá semínka, ořechy, pokrájené sušené ovoce nakrájené na malé kousky… Buďte kreativní a vytvořte si svoje tyčinky ze surovin, která máte nejraději.
Je žena, která se zabydlela ve svém těle, a tak s láskou naplňuje jeho potřeby. Přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat samy sebe a radovat se ze života.
Vaše osobní údaje (jméno, emailová adresa) jsou u mě v bezpečí a já, Eliška Zdražilová, IČ: 05375525, je budu na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání e-booku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném emailu.
Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?
Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.
Vaše osobní údaje (jméno, emailová adresa) jsou u mě v bezpečí a já, Eliška Zdražilová, IČ: 05375525, je budu na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání e-booku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném emailu.