Harmonie těla, emocí a myšlenek

Eliška Esthe Zdražilová

Domácí ovocné přesnídávky

Vše dozrává a je čas sklizně. Jak s ovocem naložit? Jedna z možností, jestliže máte malé děti, je udělat ovocné přesnídávky (chutnají i mému muži). Moje děti „skleničky“ milují. Už i mladší syn ji dokáže lžičkou dokonale vyškrabat, že nepřijde nic nazmar. V zimě či z jara, kdy je ovoce ještě omezený výběr (to umělé ze supermarketu nepočítám a tropické dětem nedávám), se nachystaná zásoba přesnídávek bude hodit.

Na obrázku zleva přesnídávka z černého rybízu, meruněk, borůvek, jahod, švestek, ostružin a broskví. Ještě jsem loni dělala z malin, blum a čisté jablečné, ale ty už jsou snědené. Celkem jsme zavařili něco přes 100 skleniček.

Samozřejmě můžete použít jakékoli ovoce a také různé kombinace více druhů, ale určitě platí čím menší strávník, tím méně experimentů. Dopřejte dětem do jednoho roku opravdu čisté základní chutě, kdy jablko chutná jako jablko 🙂 , borůvky jako borůvky atd.

Porovnání kupované a domácí meruňkové přesnídávky

Kupovaná přesnídávka (vlevo) měla tmavší, takovou zašlou barvu než domácí (vpravo) s krásně svěží meruňkovou barvou. Konzistenci měly obě přesnídávky skoro stejnou. Chuťově byla kupovaná dost sladká s takovou pachutí na konci. Domácí byla naopak kyselejší (pozn. byla dělaná z padaných jablek), ale jasně jsem cítila meruňky. U kupované po chuti meruněk ani stopy.

To zásadní čím se obě přesnídávky liší je složení. V domácí je jen ovoce a voda. Do kupované je přidáván cukr či nějaký sirup (ty od Alnatury jsou nedoslazované), jsou zahušťované – modifikovaný kukuřičný škrob,… a najdeme v nich často ještě kyselinu citronovou či askorbovou.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg očištěných jablek
  • 100 g – 200 g příchuťového ovoce – broskve, meruňky, jahody, borůvky, maliny, ostružiny, blumy, švestky, černý rybíz,…
  • cca 100 ml vody
Postup:
  1. Očištěná jablka dáme do hrnce s malým množství vody a rozvaříme je. Vaříme v závislosti na tvrdosti jablek cca 20 minut.
  2. V druhém menším hrnci uvaříme příchuťové ovoce, především maliny a ostružiny, které je potřeba po uvaření přepasírovat přes sítko. Jiné ovoce můžeme vařit i společně s jablky, když se obě vaří přibližně stejnou dobu.
  3. Do uvařených jablek nalijeme obsah menšího hrnce a vše do hladka rozmixujeme.
  4. Pyré nalijeme do horkých skleniček, víčko i skleničku očistíme alpou a uzavřeme. Já je ještě otáčím dnem vzhůru. Z této dávky připravíme cca 6 skleniček (používám ty od jogurtu Agrola).
  5. Zavařujeme na 80-85 °C po dobu 20 minut nebo jak je kdo zvyklý.
  6. Skladujeme ve sklepě, vydrží déle než rok, po otevření uložíme do lednice a spotřebujeme do 24 hodin.

Spokojený strávník

Více tipů na zdravé přikrmování dětí najdete v e-booku ZDARMAZdravé příkrmy – to nejlepší pro vaše miminko, jídelníček den po dni až do 1. narozenin.

Esthe

Pozn.: Nezkazí se bez cukru? Ze 100 skleniček, které každoročně zavařím, se vyskytne plíseň v jedné, možná ve dvou. Důležité je používat vše čisté – skleničky, hrnec, vařečku, mixér…

Eliška Esthe Zdražilová
Je žena, která se zabydlela ve svém těle, a tak s láskou naplňuje jeho potřeby. Přijímá všechny emoce a myšlenky, které se objeví. Ukazuje ženám, jak opět začít plně vnímat samy sebe a radovat se ze života.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Napsala jsem pro vás ZDARMA e-booky: 7 kroků k přijetí a propuštění bolesti a 5 tipů jak lehce zastavit svou mysl.

Pokud chcete získat vládu nad svými emocemi, mohl by vás zajímat online kurz Královnou svých emocí.

Komentáře
  • Vládněte svým emocím
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Hledáte cestu z bolesti a chcete navrátit radost do vašeho života?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a obdržíte navigaci do své vlastní uzamčené 13. komnaty a také zpět.

  • Toužíte po tom, aby zavládlo ticho a klid ve vaší hlavě?

    Stáhněte si e-book ZDARMA a získáte tipy, jak uklidnit rozbouřené moře svých myšlenek do 1 minuty.