Harmonie těla, emocí a myšlenek
Eliška Esthe Zdražilová
Vše dozrává a je čas sklizně. Jak s ovocem naložit? Jedna z možností, jestliže máte malé děti, je udělat ovocné přesnídávky (chutnají i mému muži). Moje děti „skleničky“ milují. Už i mladší syn ji dokáže lžičkou dokonale vyškrabat, že nepřijde nic nazmar. V zimě či z jara, kdy je ovoce ještě omezený výběr (to umělé ze supermarketu nepočítám a tropické dětem nedávám), se nachystaná zásoba přesnídávek bude hodit.
Na obrázku zleva přesnídávka z černého rybízu, meruněk, borůvek, jahod, švestek, ostružin a broskví. Ještě jsem loni dělala z malin, blum a čisté jablečné, ale ty už jsou snědené. Celkem jsme zavařili něco přes 100 skleniček.
Samozřejmě můžete použít jakékoli ovoce a také různé kombinace více druhů, ale určitě platí čím menší strávník, tím méně experimentů. Dopřejte dětem do jednoho roku opravdu čisté základní chutě, kdy jablko chutná jako jablko 🙂 , borůvky jako borůvky atd.
Kupovaná přesnídávka (vlevo) měla tmavší, takovou zašlou barvu než domácí (vpravo) s krásně svěží meruňkovou barvou. Konzistenci měly obě přesnídávky skoro stejnou. Chuťově byla kupovaná dost sladká s takovou pachutí na konci. Domácí byla naopak kyselejší (pozn. byla dělaná z padaných jablek), ale jasně jsem cítila meruňky. U kupované po chuti meruněk ani stopy.
To zásadní čím se obě přesnídávky liší je složení. V domácí je jen ovoce a voda. Do kupované je přidáván cukr či nějaký sirup (ty od Alnatury jsou nedoslazované), jsou zahušťované – modifikovaný kukuřičný škrob,… a najdeme v nich často ještě kyselinu citronovou či askorbovou.
Co budeme potřebovat:
Spokojený strávník
Více tipů na zdravé přikrmování dětí najdete v e-booku ZDARMA: Zdravé příkrmy – to nejlepší pro vaše miminko, jídelníček den po dni až do 1. narozenin.
Esthe
Pozn.: Nezkazí se bez cukru? Ze 100 skleniček, které každoročně zavařím, se vyskytne plíseň v jedné, možná ve dvou. Důležité je používat vše čisté – skleničky, hrnec, vařečku, mixér…